Haberler / Blog
KOBİ DESTEK PROGRAMLARI
Tarih: 06 10 2023 | 357Yazımıza başlarken KOBİ tanımı ile başlamanın en doğru adım olduğunu düşünüyorum 25 Mayıs 2023 tarihinde resmi gazete ile yapılan değişiklik ile KOBİ: Buna göre 250 kişiden az çalışanı olan le yapılan değişiklik ile KOBİ: Buna göre 250 kişiden az çalışanı olan yıllık net satış hasılatı veya mali bilançolarından herhangi biri 500 Milyon lirayı aşmayan işletmeler KOBİ olarak adlandırılacaktır. (Kaynak: 25 Mayıs 2023 /32201 sayılı gazete)
Dolayısı ile ya bize destek vermezler sorusu bir kez daha zihinlerde yer almışken biz bu sorunun da yersiz olduğunu bilgilerimiz tazelemek adına gelin dilerseniz bir şema ile daha anlaşılır hale getirelim.
Kobiler net satış hasılatları, mali bilanço tutarları ve çalışan sayıları da dikkate alınarak üç ana grupta yer almaktadır. Buna göre KOBİ ve destek programlarından yararlanmamanız için herhangi bir neden yoksa desteği alın ve büyümeye başlayın.
Sanırım sizde bir KOBİ siniz. Peki bu KOBİLER destek almak için nereye müracaaat edecekler? Müracaatlarınızı T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Türkiye’nin her ilinde bulunan bir kamu kuruluşuna KOSGEB e müracaat etmelisiniz. Peki KOSGEB işletmelere ne gibi desteklerde bulunmaktadır. Bu kısma geçmeden önce çok beğendiğim bir söyle devam etmek isterim ‘’ Küçük nehirler büyük denizleri besler’’ dolayısı ile bugün alacağınız desteklerle yapacağınız ufak ihracatlar yarının büyük ihracatçılarının ilk adımları olarak ihracatçılarının ilk adımları olarak değer kazanmaktadır.
ANA BAŞLIKLARI İLE DESTEKLER
Girişimcilik destekleri (Tablo 1)
İşletme geliştirme, Büyütme ve Uluslararası bir seviyeye getirme desteği (Tablo 2)
AR--GE Teknolojik üretim ve yerlileştirme destekleri Teknolojik üretim ve yerlileştirme destekleri (Tablo 3)
KOBİ Finansman destekleri (Tablo 4)
İŞGEM / TEKMER Programı (Girişimcilik ekosisteminde yer alan aktörler arası iş birliği ile ulusal plan ve programlar doğrultusunda işletmelerin kurulmasını ve sürdürülmesini sağlamak için inkübasyon hizmetleri sağlayacak yapıların kurulması ve işletilmesine destek sağlamaktır. (Tablo 5)
Mikro ve Küçük işletmelere hızlı destek programı (Covıd 19 ile uygulanmaya uygulanmaya başlanmıştı)
Rehberlik ve danışmanlık hizmetleri
Bu destekler ana başlıklarının altında diğer alt gruplar şeklinde ayrıştırılmıştır.
KOSGEB desteklerinde istenen ihracat yapmayan ancak ihracat için gayret gösteren işletmelerle Türkiye de üretim yapmak ve istihdama katkı sağlamak üzere Türkiye de yerleşik firmalara Ticaret bakanlığınca sağlanan desteklere kimlerin, nasıl ulaşılabileceği hakkında hakkında bilgilendirme yapmak.
Bu destekler işletme geliştikçe farklılık göstermekte tabi günümüz şartları ile tutarların pozitif yönde artarak revize edilmesinde fayda olduğunu düşünmekteyim. Bir başka husus ise desteklerden yararlanmak isteyen kurumların gerekli bilgilere sahip olmadan ilgili yerlere müracaatında bazen hayal kırıklıkları yaşanıyor oysa desteklerden yararlanmak isteyen kurumların gerekli şartlara haiz olması halinde destekler Ticaret bakanlığınca ilgilisine tahsis edilmekte.